ZAYIF AKIM PLANI ÇİZİMİ

  • 0

ZAYIF AKIM PLANI ÇİZİMİ


Arkadaşlar konuları anlatmadan önce konuyla ilgili veya konu dışı ön bilgiler vermek istiyorum. Bunlar  önemli olduğu için unutulmaması lazım.

imgres  

Autocad’de ölçtüğümüz uzunlukların gerçek değerini bulmayı anlatacağım bu ön bilgide. Autocad’de ölçümler cm cinsindendir. Biz bunları ölçeklerine bakarak gerçek uzunluklarını buluruz.

 

ÖLÇEK                       GERÇEK UZUNLUK BULUNUŞU

1/50    → →→     ölçtüğümüz değeri 2 katı ile çarpıyoruz.

1/100   → →→ ölçtüğümüz değeri 1 katı yani aynısını alıyoruz.

1/75    → →→  ölçtüğümüz değeri 4/3 katı ile çarpıyoruz.

SİZE TAVSİYE EDECEĞİM PRATİK YÖNTEM İSE;

Mimari çizimde her odanın alanları (metre kare cinsinden)  yazmaktadır. Odanın enini ve boyunu ölçerek mimari projede yazan alan ile kıyas yaptığınız zaman gerçek uzunluğu rahatlıkla bulabilirsiniz……… 


Zayıf akım planı çizimine geçmeden önce işinize yarayacak 2 önemli  bilgi paylaşacağım. Aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

images

Elektrik projesi için yeterli Autocad komutları-elektrikprojeler.com

Elektrik projesinde önemli tanımlar-elekrikprojeler.com

 ZAYIF AKIM PLANI ÇİZİMİ

images :Arkadaşlar öncelikle proje departmanı⇒⇒elektrik projesi çizim videoları ⇒⇒ 1 .Kısım videolar⇒⇒AUTOCAD ELEKTRİK PROJE ÇİZİM  DERSİ 1-6 videosunu izlemenizi tavsiye ediyorum hocam çok güzel zayıf akım çizimini anlatmıştır. Ben burada daha çok önemli detayları anlatacağım.

images: Aşağıdaki linklerde megep’in proje çizimine ait dökümanını çok iyi incelemenizi tavsiye ederim. Çok güzel bir şekilde proje çizimini anlatmıştır. Zayıf akım sembol listesini de inceleyebilirsiniz.

dvsdv

zayıf akım sembolleri-elektrikprojeler.com

Aydınlatma Projeleri    (megeb dökümanı şiddetle tavsiye edilir.)

Zayıf akım tesisatı şunlardan oluşur;

  • yangın alarm
  • telefon
  • seslendirme ve anons
  • VHF-UHF ve uydu anten ortak TV
  • acil aydınlatma
  • kapalı devre TV(CCTV)
  • DATA sistemlerinden oluşur.

ZAYIF AKIM İLE İLGİLİ DETAYLAR

  • İlk olarak ana telefon,CCTV merkezi,anons,TV ve diyafon kutusunu elektrik odasına çizilir.
  • Her kata diyafon ,TV ve telefon kutusunu da çizilir.
  • Diyafon kutusuna 2 hat çizilir biri binanın girişindeki kat düğmelerine diğeri ise kapıyı açan sisteme çekilir.
  • ZAYIF AKIM ÇİZİMİNDE KESİNLİKLE BUAT KULLANILMAZ.
  • Yangın planında duman algılayıcı, yangın alarm butonu,yangın alarm flaşörü çizilir. Kablo olarak da 2*1 JH(ST)H FE180 PH90  kullanılabilir.
  • Anons planında tavan tipi hoparlör,anons merkezi,mikrofon çizilir.Kablo olarak da  3*1.5 LIHCH  kullanılabilir.
  • Kamera planında CCTV merkezi,gösterge panelleri,kameralar çizilir.Kablo olarak da  RG6-U6+2*1.5  kullanılabilir.
  • Tel-DATA planında telefon ve data kutusu,tel ve data prizleri çizilir. Telefon kablosu olarak CAT6H UTP kullanılabilir.  Data kablosu olarak RG6-U6+2*1.5  kullanılabilir.
  • Zayıf akım bina sistemlerinde 12V-24V arasındadır.
  • Unutmamalıyız ki kapı otomatiği zayıf akımda çalışmaz. Bu hattı kuvvetli akımda çekeceğiz.

dvadvva   telefon ve TV

  • Telefon tesisatı projeleri, Türk Telekom A.Ş Bina içi Telefon Tesisatı Teknik Şartnamesine uygun olarak hazırlanacaktır. (Yönetmenlikler kısmından ulaşabilirsiniz.)
  • 39. Bina girişine, binadaki toplam telefon sortisine yetecek kapasitede ve % 20 yedek hat bağlantısına uygun Bina Telefon Dağıtım Kutusu (BTDK) konulacaktır. BTDK ile dış telefon bağlantısı için bina çıkışına kadar içinde kılavuz tel olan boş boru bırakılacaktır.
  • Konutlarda en az iki, işyerlerinde en az üç adet telefon sortisi olacaktır.
  • Kat Telefon Dağıtım Kutusu (KTDK) ile BTDK arasına çekilecek kablo, kattaki toplam telefon sortisi sayısının % 20 fazlası kapasitede olacaktır. KTDK, o kattaki toplam telefon sortisi sayısından % 20 fazla telefon sortisi bağlantısına uygun olacaktır.

afedafv   kamera tesisatı

  • Her konutta en az bir TV / R prizi olacaktır.

Acil durum aydınlatma ve yönlendirmeyi biraz anlatırsak;

Normal aydınlatma sisteminin yangın, deprem, sabotaj, su baskını, elektrik arızası gibi nedenlerle devre dışı kalması sonucu, bina karanlıkta kaldığında, acil aydınlatma üniteleri ile dışarıdan aydınlatılarak, ya da aynı özelliklerde içeriden aydınlatılan, üzerindeki yazı veya grafik gösterimlerle sadece çıkış noktalarını veya güzergâhlarını göstermek ve çıkış noktaları ulaşım güzergâhlarını aydınlatmak amacıyla kullanılır. Kesintide yanan modellerde lamba, şebeke gerilimi varken yanmayacak, şebeke gerilimi kesildiğinde otomatik olarak yanacaktır. Tek lambalı sürekli yanan modellerde lamba, şebeke gerilimi varken yanacak, şebeke gerilimi kesildiğinde yanmaya devam edecektir. Çift lambalı sürekli yanan modellerde lambalardan biri şebeke devrede iken, diğeri şebeke gerilimi kesildiğinde yanacaktır.

dvfdavdv    efddv

TEL-DATA                                                                                ACİL ANONS


scs : Daha fazla ve değişik bilgiler için TEKNİK BİLGİLER sayfamızı ziyaret ediniz…

ZAYIF AKIMDA KULLANILAN KABLOLAR

1) YANGIN KABLOSU

Yangın kablosu olarak 2*1 JH(ST)H FE180 PH90 kablosunu kullanabiliriz. Bu halojensiz kablolar yangın şartları altında sabit döşenerek enerji iletimini sürdürebilen, yangına dayanıklı, halojensiz kablolardır. Bu halojensiz güvenlik kabloları endüstriyel tesisler, büyük oteller, hastaneler, alışveriş merkezleri, enerji santralleri, kültür merkezleri, konutta, havaalanı, metro gibi çok sayıda insanın bulunduğu, yangın tehlikesi olan tesislerde enerji, şebeke ve aydınlatma kablosu olarak kuru , nemli ve ıslak mekanlarda sıva üstünde, içinde ve altında ve aynı zamanda dış ortamlarda kullanılır. Bu tip kablolar, yangın esnasında alevi iletmezler, duman yoğunluğu çok düşük korozyona elverişli ortamlar yaratmaz ve de insan sağlığını etkileyecek zehirli gazlar çıkarmaz.

2) ANONS KABLOSU

Anons kablosu olarak 3*1.5 LIHCH kablosunu kullanabiliriz.Örgü ekranlı olan bu kablolar endüstriyel uygulamalarda, dahili ortamlarda sinyal iletim kablosu olarak kullanılır. Haberleşme sektörü, elektronik devreler, ölçü aletleri, makine tasarımları, büro makinaları, bilgisayar sistemleri ve ses sistemleri gibi elektronik kontrol sistemlerinde esnek yapıları ile dar alanlarda rahatlıkla uygulanabilir özelliğe sahiptirler. Ekranlama; dış elektriksel etkilere karşı koruma sağlar. Bu kablolarda HFFR malzeme kullanılmakta olup geç tutuşur ve büyük ölçüde kendiliğinden sönerler. Düşük duman yoğunluğuna sahip olup, zehirli ve aşındırıcı gaz çıkarmazlar. İnsanların yoğun olduğu ve önemli malzemelerin olduğu binalarda kullanılırlar.

3)KAMERA ve DATA KABLOSU

Kamera kablosu olarak RG6-U6+2*1.5 kablosunu kullanabiliriz.Bu kablolar video, ses ve iletişim sistemlerinin birbirlerine bağlanmalarında ve kapalı devre TV kamera sistemlerinde kullanılır. Koaksiyel kablo yapısına göre görüntü iletme mesafesi azalır veya artar.

4) TELEFON KABLOSU

Telefon kablosu olarak CAT6H UTP kablosunu kullanabiliriz. Bina içerisinde bilgi iletim sistemlerinde, 200 Mbit/sn hıza kadar analog ve dijital sinyal iletiminde ve zehirli gazlar çıkarmasının istenmediği yerlerde kullanılır.


cc: Proje departmanı⇒⇒elektrik projesi çizim videoları⇒⇒1 .Kısım videolar⇒⇒AUTOCAD ELEKTRİK PROJE ÇİZİM  DERSİ 1-6 videosunu izlerseniz zayıf akım çizimi ile ilgili autocad komutlarını da öğrenmiş olursunuz.

Mesela: Zayıf akımda buat yok demiştik bunun yerine direk kabloları bağlıyoruz. Autocad de şöyle yapıyoruz, önce giden kabloyu seçiyoruz. Sonra “BREAK” komutuna tıklıyoruz. Sonra ekleme yapacağımız yerin 2 tarafına da tıklıyoruz ve hat ikiye ayrılmış oluyor. Sonra “FILLET” komutu ile eklenecek hattı iki tarafa ekliyoruz.

z

scs : Daha fazla ve değişik bilgiler için TEKNİK BİLGİLER sayfamızı ziyaret ediniz...



Leave a Reply

Site içi Arama

EN ÇOK OKUNANALAR

ELEKTRİK MÜHENDİSİ KARİYER PAKETİ